woensdag 2 november 2016

Quiche met butternut pompoen, spinazie en geitenkaas

Halloween is zijn hoogtepunt net voorbij, maar misschien heb je nog pompoenen over?
Ik ben een enorme fan van de butternut pompoen, herkenbaar aan zijn klokvorm en zacht oranje kleur. Oh, wat hou ik ervan om een risotto klaar te maken met butternutpompoen, pijnboompitjes en veel salie! Maar dit keer maakte ik eens een quiche en ik vond hem heel erg geslaagd. Ik zal hem zeker nog klaarmaken. Deze quiche kan je natuurlijk met eender welke soort pompoen klaarmaken.


Ingrediënten:
-  een rond vel kant-en-klaar bladerdeeg
-  4 eieren
-  300 g spinazie
-  1/2 butternut pompoen
-  100 g geitenkaas
-  125 ml room
-  peper en zout
-  olijfolie
-  een klein ajuintje

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 200°.
2.  Snijd de pompoen in twee. Verwijder de schil met een mes of dunschiller en verwijder ook de
     pitten (andere helft sparen voor in de soep, of risotto, of ...?).
3.  Snijd de pompoen in blokjes.
4.  Doe de stukjes pompoen in een kom, overgiet rijkelijk met olijfolie en voeg wat peper en zout toe.
     meng goed, zorg dat alle stukjes bedekt zijn met olie.
5. Leg bakpapier op een bakplaat en stort de pompoen uit op de bakplaat. Verspreid de stukjes goed,
    zodat ze niet op elkaar liggen.
6.  Zet de oven op grill-stand en bak de pompoen 15 à 20 minuten.
7.  Haal uit de oven en laat wat afkoelen. Zet de oven nu op 180° en niet meer op grill-stand.
8.  Leg een bakpapiertje in een taartvorm en leg het vel bladerdeeg erin.
9.  Met een vork prik je enkele gaatjes hier en daar in het bladerdeeg.
10.  Snipper het ajuintje fijn, spoel de spinazie.
11.  Neem een grote wokpan en doe er een scheutje olie in.
12.  Bak de ajuintjes wat glazig en voeg de spinazie toe, totdat deze volledig slinkt.
13.  Haal van het vuur. Giet eventueel wat overtollig water weg.
14.  Verdeel de spinazie over de taartbodem.
15.  Doe vervolgens ook de gegrilde butternut op de spinazie en verdeel mooi.
16.  Tenslotte doe je ook wat toefjes geitenkaas hier en daar op de groenten.


17.  In een kommetje breek je de eieren, kluts je deze en voeg je ook de room toe. Kruid met een
       beetje peper en zout.
18.  Overgiet de groenten met dit mengsel.
19.  Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 30 à 40 minuten.
20.  Serveer de quiche warm, of eet hem gewoon koud op, dit kan je perfect ook doen.
       Laat het vooral smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen