zondag 23 februari 2014

Citroen-ricotta taart zonder bloem

Voor mensen met een allergie voor gluten of coeliakie is het niet altijd makkelijk om te gaan bakken. Meer en meer mensen hebben hier last van, ook enkele mensen uit mijn familie en directe omgeving, en zij verdienen ook eens een lekker taartje!

Met een bang hart begon ik aan een taart met citroen, ricotta en amandel. Een bang hart, omdat het toch iets anders is dan wat je gewoon bent, de kans dat de taart of cake zal mislukken is toch net iets groter dan bij de gewone recepten. Maar gelukkig is deze taart wel goed gelukt!
Het is een aangepaste versie van een recept van Donna Hay.


Ingrediënten:
-  120 g boter (kamertemperatuur)
-  275 g kristalsuiker (165 g en 110 g)
-  1 vanillestok, opengesneden en het merg eruit geschraapt (wie dat niet heeft kan ook vanille extract
    gebruiken)
-  de zeste (= rasp) van 2 citroenen (bio-citroenen, indien geen bio, de schil zeer goed wassen!)
-  het sap van 1 citroen
-  4 eieren
-  240 g gemalen amandelen
-  300 g ricotta
-  amandelschilfers
-  bloemsuiker

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 160°
2.  Bekleed een bakvorm met bakpapier (diameter 20 cm)
3.  Klop de  boter, de 165 g kristalsuiker, de vanille en de citroenzeste heel luchtig gedurende 8 à 10
     minuten tot je een bleek en romig mengsel hebt
4.  Splits de eieren. Voeg de eigelen 1 voor 1 toe tot ze goed opgenomen zijn in het geheel, hou de
     eiwitten aan de kant voor straks.
5.  Voeg de ricotta toe, meng stevig
6.  En daarna ook de gemalen amandelen, meng alles goed. Ook het citroensap kan er nu bij.
7.  Klop de eiwitten stijf en voeg de 110 g kristalsuiker geleidelijk aan toe
8.  Spatel het eiwit bij het deeg
9.  Vul de taartvorm met het deeg, strijk glad met een spatel of paletmes
10.  Bestrooi de bovenkant van de taart met amandelschilfers
11.  Bak de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven
12.  Laat de taart volledig afkoelen in de bakvorm. Wanneer de taart volledig koel is haal je hem uit
      de vorm en bestuif je hem met bloemsuiker.


Lekker, vochtig taartje met een frisse citroensmaak! De textuur is iets minder stevig omwille van het feit dat er geen bloem in zit, maar de smaak maakt dit wel helemaal goed.
Een aanrader voor iedereen (allergie of niet)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten